6. edycja Łódź Street Food Festival

Po trzech miesiącach przerwy, impreza, która za każdym razem przyciąga kilka tysięcy łodzian, wraca na Piotrkowską 217. W weekend, 25-26 kwietnia br., odbędzie się wiosenny Łódź Street Food Festival. Będzie to 6. edycja Festiwalu i jak zapowiadają organizatorzy – pojawi się na niej rekordowa liczba restauracji i food trucków z całej Polski. Tak jak podczas poprzednich edycji, w menu wszystkich wystawców znajdą się specjalne dania „Food Boutique” w cenie nie wyższej niż 5 zł.

 

Wiosenna odsłona

Zbliża się 6. edycja chętnie odwiedzanego przez mieszkańców Łodzi Festiwalu tzw. jedzenia ulicznego, czyli Łódź Street Food Festival. Ponownie streetfoodowych przysmaków będzie można próbować na Piotrkowskiej 217 przez cały weekend – 25-26 kwietnia br.

„W sobotę zapraszamy wszystkich od godz. 11. Tego dnia strefa restauracyjna będzie działać do godz. 20, ale dań serwowanych z food trucków będziemy mogli spróbować aż do godz. 24. W niedzielę Piotrkowska 217 będzie działać od godz. 10 do 18.” – informuje Anna Plocek z agencji interaktywnej The Program, która współorganizuje Festiwal.

Menu dla każdego

W festiwalowym menu nie zabraknie specjałów kuchni alzackiej, holenderskiej, włoskiej, węgierskiej, ukraińskiej, etiopskiej i oczywiście amerykańskiej. Ponownie pojawią się także dania nawiązujące do tradycji staropolskich. Nowością tej edycji będzie m.in. duże stanowisko poświęcone przysmakom charakterystycznym dla kuchni tureckiej, ale też warszawski food truck serwujący sushi.

„Z każdą kolejną edycją dostajemy coraz więcej zgłoszeń od wystawców, którzy bardzo chętnie przyjadą na łódzki Festiwal z różnych zakątków Polski. Mowa tu nie tylko o food truckach, ale też restauracjach stacjonarnych. Ponownie pojawi się np. ekologiczna cukiernia z Krakowa.” – mówi Radosław Szwugier, koordynator projektu Piotrkowska 217 z firmy OKAM Capital.

W czasie kwietniowej odsłony będzie około 35 stanowisk mobilnych i ponad 45 restauracyjnych.

 

Tradycja „Food Boutique”

W menu każdego z wystawców, zarówno food trucków, jak i restauracji, ponownie znajdziemy dania tzw. degustacyjne, których cena nie przekroczy 5 zł. To warunek wprowadzony przez organizatorów. Dzięki temu będzie można jednego dnia spróbować wielu przysmaków z różnych zakątków świata.

Dodatkowe atrakcje

W przerwie między degustacją streetfoodowych pyszności warto będzie zajrzeć do klubokawiarni All Star mieszczącej się na pierwszym piętrze jednego z zabudowań Piotrkowskiej 217. Przez dwa dni będzie można tam obejrzeć wystawę grafik łódzkiej architekt – Gosi Zuterek.

Najmłodsi goście Festiwalu ponownie będą mogli spędzić czas puszczając ogromne bańki mydlane, które okazały się prawdziwym hitem poprzednich edycji.

Organizatorami Festiwalu jest spółka Okam, właściciel zabudowań Piotrkowskiej 217 oraz agencja interaktywna The Program. Więcej informacji dotyczących Łódź Street Food Festival znajduje się na www.facebook.com/piotrkowska217

 Piotrkowska 217

Pofabryczny kompleks Piotrkowskiej 217 to niegdyś bardzo prężnie działająca fabryka maszyn, którą w 1866 roku założył niemiecki emigrant z Czech – Józef John. Obecnie właścicielem terenu jest spółka Okam, która tworzy w tym miejscu Łódzką Strefę Kreatywną, czyli centrum rozwoju dla młodych, kreatywnych biznesów. Inicjatywie towarzyszy nowo powstający Food Boutique – pierwszy w Polsce całoroczny targ z unikatową żywnością.

źródło: mat.prasowy